Miten valita fontti

Fontin valinta vaikuttaisi ensisilmäyksellä hyvin simppeliltä jutulta. Avataan vain Microsoft Word ja valitaan omaan silmään parhaiten sopiva fontti. Toki näinkin voi toimia eikä siinä sinällänsä mitään väärää ole, mutta käyttöjärjestelmän mukana tulevat fontit voivat antaa lukijalle halvan vaikutelman.

Fontin valinnassa on muutamia perussääntöjä, jotka kannattaa pitää mielessä. Ensinnäkin fontti pitää näyttää hyvältä kaikkialla missä sitä tullaan käyttämään. Jos tarkoituksena on käyttää samaa fonttia sekä printtimainonnassa, että nettisivuilla niin fontin on tärkeä olla selkeä sekä pienellä että suurella kirjoitettuna.

Toisena perussääntönä voidaan pitää sitä, että valitaan fontti josta erottaa pienen L kirjaimen ja ison i kirjaimen. Samoin kannattaa katsoa, että r ja n eivät muodosta yhdessä m kirjainta. Nämä ovat asioita, jotka vaikuttavat tekstin luettavuuteen ja näin viestin perille menemisen todennäköisyys kasvaa.

Kolmas perussääntö on, että tekstissä tai mainoksessa käytettäisiin korkeintaan kahta eri fonttia. Mitä enemmän fontteja on sitä sekaisemmaksi teksti muuttuu. Toki tähänkin on poikkeuksia ja osaamisen karttuessa voi ja kannattaakin kokeilla yhdistellä myös useampia fontteja.

Neljäntenä sääntönä pidä mielessä, että Serif ja Sans tyyppisiä fontteja kannattaa sekoittaa keskenään. Esimerkiksi Serif tyypin fontilla otsikot ja Sans tyypin fontilla leipäteksti. Serif tyypin fontin tunnistaa pienistä hakasista kirjainten päässä.

sansvsserifSans fontit sopivat parhaiten netissä julkaistaviin teksteihin ja artikkeleihin. Serif fontit taas perinteisempään printtimediaan kuten sanomalehtiin. Sans tyypin fontit ovat helppolukuisempia, joten niiden käyttöä suositaan kun kohderyhmä on lapset.

Fontin valinta kannattaa aloittaa valitsemalla hyvä ja selkeä fontti leipätekstille ja vasta tämän jälkeen etsimällä sopiva fontti otsikoille. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että fontin tehtävä on tuoda sisältö esille. Ei viedä lukijan huomiota. Valitse siis selkeä, mutta neutraali fontti. Fontti on työkalu sisällön esille tuomiseen.

Ilmaisia fontteja kaupalliseen käyttöön saa esimerkiksi osoitteesta https://www.fontsquirrel.com/ . Fonttien asentaminen on yksinkertaista. Ensin ladataan fontti vaikkapa edellä mainitulta sivulta. Tämän jälkeen puretaan tiedoston sisältö esimerkiksi työpöydälle. Avataan ohjauspaneeli ja kirjoitetaan hakuruutuun ”fontit”. Klikataan auki fontit ja raahataan äsken puretut tiedostot työpöydältä fontit ikkunaan.

fontit